Guri i Zi i Mekës, arabisht Al-Ḥajar al-Aswad, objekt mysliman i nderimit, i ndërtuar në murin lindor të Qabes (faltore e vogël brenda Xhamisë së Madhe të Mekës) dhe ndoshta daton nga feja paraislamike e arabëve. Tani përbëhet nga tre pjesë të mëdha dhe disa fragmente, të rrethuara nga një unazë guri dhe të mbajtura së bashku me një brez argjendi. Sipas legjendës popullore islame, guri iu dha Adamit në rënien e tij nga parajsa dhe ishte fillimisht i bardhë, por është bërë i zi duke thithur mëkatet e mijëra pelegrinëve që e kanë puthur dhe prekur. Në 930 ajo u mor nga fanatikët e sektit Qarmatian dhe u mbajt për shpërblim për rreth 20 vjet.
Ibn Sinani, i cili ishte bashkëkohës i këtyre ngjarjeve, thotë: Shumë para iu ofruan qarmatianëve si çmim për kthimin e Gurit të Zi, por ata refuzuan të gjitha ato oferta. Guri i Zi u kthye në Mekë në vitin (339) dhe u bart nga një njeri qarmatian i quajtur Sanbar, i cili ka të ngjarë të jetë vjehrri i Abu Said al-Karmati. Abu Taher një letër në të cilën ai tha: Ne e morëm atë me fuqinë e Zotit dhe ne e kthyem atë me vullneti i Zotit.

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page