Një mace i quajtur Oscar jeton në një bujtinë në Province USA dhe ai kryesisht duket i zakonshëm si shumica e maceve të tjera. Por ai kishte një aftësi të veçantë.
Herë pas here, kafshët kanë provuar aftësinë për të ofruar një nivel të pashembullt rehati për pacientët në fund të jetës. Megjithatë, ajo që ka ndodhur në mënyrë të famshme në Qendrën e Infermierisë dhe Rehabilitimit Steere House në Providence, RI gjatë dekadës së fundit, ende, sinqerisht, ka arritur të na lërë pa fjalë.

Ajo që ka ndodhur në mënyrë të famshme është historia e Oscar Mace Hospice, i njohur për aftësinë e tij për të parashikuar vdekjen dhe për të ngushëlluar pacientët që së shpejti do të vdesin. Një histori kaq bindëse sa Dr. David Dosa, një studiues shëndetësor në Universitetin Brown dhe një mjek geriatër që punon me pacientë në Steere House, në fakt shkroi një libër të tërë për të.
Oscar fillimisht ishte një mace shumë e frikësuar,” tha Dr. Dosa i tregon Crossroads Hospice për ditët e mëparshme të maces në Steere House, të cilat filluan në 2005.

“Ai nuk do të donte shumë të dilte. Ai do ta mbante veten. Shpesh herë do ta gjeje atë në dollapin e furnizimit ose nën një shtrat diku dhe në të vërtetë, derisa dikush ishte afër vdekjes, Oscar do të dilte para dhe në qendër.”

Filloi gradualisht. Një mace e rregullt me ​​terapi – në njësinë e demencës ku, për fat të keq, vdekja është një dukuri e zakonshme – do të merrej me biznesin e tij të zakonshëm me mace derisa, disi, ai ndjeu se po i vinte fundi një pacienti aty pranë. Oscar në thelb do të dilte nga streha e tij, do të gjente pacientin në nevojë, do të zvarritej tek ata për ngushëllim dhe do të mbante pak vigjilencë në nder të tyre.

Kishte diçka të veçantë në të.
“Siç doli,” Dr. Dosa shpjegon, “në fund do të zbulonim pasi ai i bënte këto disa herë se njerëzit me të cilët qëndronte ishin zakonisht ata që do të shkonin. Ndodhi një vdekje, më pas dy vdekje dhe në fund ai goditi rreth 20 ose 30 vdekje radhazi, në këtë moment të gjithë filluan të thonë, ‘Uau, kjo është diçka krejt unike’”.
2016: Si njihet Oscar sot
Reagimet e njerëzve ndaj një fenomeni të tillë ndryshojnë. Disa njerëz e quajnë Oskarin Engjëlli i Vdekjes; të tjerët thjesht një engjëll. Ndoshta Oscar shfaq një lloj lidhjeje shpirtërore përtej asaj që njerëzit ende nuk kanë zbuluar. Ose ndoshta macet dhe qentë mund ta nuhasin të ardhmen.

“Unë mendoj se në fund të fundit supozimi juaj është po aq i mirë sa i imi,” tha Dr. Dosa spekulon. “Ka të ngjarë që ai t’i përgjigjet një erë kur qelizat fillojnë të prishen.”

Por përmes të gjitha spekulimeve, ne e dimë se një gjë është e vërtetë për historinë: Oscar na ka dëshmuar se, pavarësisht se si është në gjendje të ndjejë vdekjen e afërt, ai ka një interes të nderojë këta njerëz në fund të jetës së tyre. dhe duke u ofruar atyre çfarëdo ngushëllimi që mundet duke qenë thjesht në praninë e tyre.
Ndoshta është diçka që të gjitha kafshët mund ta bëjnë, por historia e Oscarit është unike në faktin se ai ka atë që shumica e kafshëve të tjera nuk e kanë: mundësinë – një shtëpi ku ai mund t’i përdorë këto aftësi.

Nëse ka ndonjë gjë, ajo flet për vlerën e rehatisë dhe kujdesit në fund të jetës. Nëse një mace e zakonshme e shtëpisë është në gjendje të praktikojë një të tillë, atëherë ne, si njerëz, duhet të jemi në gjendje të bëjmë përpjekje për të shkuar më lart dhe përtej dhe të shfrytëzojmë mundësinë tonë.

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.